Selecteer een pagina

De Straatpuzzel wordt gespeeld op het Loosduinse Hoofdplein in Den Haag. Foto: Frank Jansen.

Foto: Frank Jansen.

De Straatpuzzel is een methodiek voor bewonersparticipatie, ontwikkeld door Shakira van Steenis van Bureau Graswortel en Peter Snaterse van BeeldinZicht. Met de Straatpuzzel worden complexe fysieke dilemma’s betreffende openbare ruimte, Omgevingswet, mobiliteit en verkeer inzichtelijk gemaakt voor bewoners.

De Straatpuzzel is dusdanig vormgegeven dat het deelnemers, maar ook toevallige passanten uitnodigt om direct te deel te nemen aan het spel. Medewerkers van Bureau Graswortel categoriseren de gegeven input meteen door middel van bijbehorende schrapkaarten waarna snel en duidelijk een rapportage kan worden gegenereerd.

De Straatpuzzel bestaat uit een grafische weergave van een specifiek gebied met bijbehorende puzzelstukken. Bewoners wordt gevraagd om het plein, de buurt of de straat in te richten naar hun voorkeur, maar er moeten wel lastige keuzes gemaakt worden: Maken we de straat groen, waar laten we dan de auto’s? En waar laat u uw eigen auto? Waar worden de fietsen nu gestald en hoe kan dat beter? Gaat spelen voor groen of juist andersom?

In deze video van Omroep West vertelt wethouder Robert van Asten (D66) meer over de Straatpuzzel.

 

Wethouder Robert van Asten bij het ADO stadion. Een van de speeddate sessies die de wethouder had van augustus t/m november. (Foto BeeldinZicht)

De bedenkers van de Straatpuzzel

Shakira van Steenis

Shakira van Steenis

Directeur/eigenaar Bureau Graswortel

Shakira van Steenis is de oprichter en eigenaar van Bureau Graswortel. Van ‘huis uit’ een Niet-Westers socioloog met een fascinatie voor sociale bewegingen en grootstedelijke vraagstukken.

Na jarenlange ervaring in het opbouwwerk in Den Haag is zij Bureau Graswortel gestart met het idee dat bewonersparticipatie beter, sneller, zakelijker en leuker georganiseerd kan worden op een commerciële manier.

Peter Snaterse

Peter Snaterse

Ontwerper/eigenaar BeeldinZicht

Peter Snaterse is mede-eigenaar van BeeldinZicht. Peter is grafisch vormgever in de breedste zin van het woord. Concept, illustratie, infographic, fotografie, tekstschrijven, alles komt langs en maakt van hem een uitgesproken generalist, die niet vastzit in hokjes.
Peter denkt altijd vanuit de inhoud. Regelmatig wordt hij dan ook al ingezet in de conceptfase van een project, als nog niet zeker is welke uitingen een project nodig heeft.